Saturday, October 17, 2009

Sebuah Perkongsian

Assalamualaikum..erm..dah lama juga aku menyepi( tak update blog)..bukan tidak mahu untuk menulis dan mencetuskan rasa juga idea pada blog ini, tapi banyak sebabnya untuk aku tidak meng"update" blog ni.. biarkanlah aku sahaja yang mengetahui sebabnya..

Kini aku tiba-tiba terpanggil untuk meluahkan sesuatu pada blog ini..satu perkongsian untuk aku dan teman-teman..

Tinggal seminggu sahaja lagi untuk menghabiskan praktikal di SMK Tun Mutahir..dan pada 25/10 aku akan ke UKM semula bertemu rakan-rakan seperjuangan DPLI 09 untuk kali terakhir sempena Kolokium dan malam Graduan. Tak sangka pejam celik sudah hampir 3 bulan kami(aku,syud dan fadli) bersama-sama mengharungi pelbagai ujian dan pahit getir untuk menjadi seorang pendidik. Pelbagai pengalaman,pahit manis..semuanya membuatkan kami semakin matang menangani situasi pelajar..

Teringat aku pada hari pertama menjejakkan kaki ke sekolah itu 27/07/2009..pelbagai perasaan di dalam diri yang sukar diungkapkan dengan kata-kata..excited,takut,risau,gembira,semuanya bercampur baur..melihat keadaan sekolah, sesungguhnya aku sendiri tak percaya yang aku bakal bergelar pendidik..layakkah aku menjadi pendidik??itu sahaja yang terdetik di minda ketika itu..pelajar2 bersilih ganti bertemu dengan ku mengucapkan "assalamualaikum ustazah"..rupanya aku telah melangkah ke alam baru untuk bergelar pendidik..itulah cita-citaku sejak darjah enam lagi..aku memegang amanah yang telah diberikan oleh ibubapa supaya mendidik anak-anak mereka..InsyaAllah akan ku laksanakan dengan sebaiknya.

Namun setiap manusia punya kelemahan..kepada pelajar-pelajarku tingkatan 4Sn/Si dan 4Ea/Pd1 ustazah minta maaf banyak-banyak..selaku guru pelatih yang masih bertatih dan mencari tapak yang kukuh sudah tentu banyak sekali kelemahan yang tidak dapat dielakkan...namun kamu semua telah memberi satu semangat untuk ustazah sentiasa mendalami dan meneroka ilmu baru..terima kasih...kepada pelajar tingkatan 2KB(pendidikan khas) subjek sejarah..cikgu minta maaf kerana inilah pertama kalinya cikgu mengajar sejarah dan kamu amat bekerjasama dalam membantu cikgu..terima kasih..sesungguhnya cikgu amat menyayangi kalian semua..

0 comments: